De maatschappij verhardt en de druk die uitgeoefend wordt op medewerkers van verschillende instanties neemt toe. Dit zien we in bijna alle beroepsgroepen terugkomen, zelfs bij hulpverleners. Normen en waarden lijken te vervagen. Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor het uitdragen van een gemeenschappelijke norm. Maar is in jouw organisatie voor iedereen duidelijk waar de grens van het acceptabele ligt? Of bepaalt iedere medewerker dat nog zelf? En hoe zit het met de organisaties waar je mee samenwerkt?
Tijdens de workshop staat het scherpstellen van de gemeenschappelijke norm centraal. Aan de hand van concrete voorbeeldsituaties demonstreert een professionele trainingsacteur de verschillende vormen van normoverschrijdend gedrag.
Event
Weerbaar onder druk
De samenleving is in verandering. Verschillen in perspectief en levensstijl tussen bevolkingsgroepen nemen toe, spanningen lopen op en het gezag van de overheid staat onder druk. Normen lijken soms te vervagen en dit wordt niet altijd bespreekbaar gemaakt. Dit zet druk op organisaties, maar ook op de individuele medewerkers en bestuurders. Zij moeten in een steeds complexere omgeving hun taken uitvoeren. Dit vraagt om veerkracht.
Door de veranderende samenleving verandert ook de aanpak. Samenwerken, experimenteren en van elkaar leren is nog belangrijker geworden. Daarom staat dit centraal tijdens het congres ‘Weerbaar onder druk’ op donderdag 31 oktober in de LocHal in Tilburg.
Wat?
We hebben een mooi programma samengesteld waarin enthousiaste sprekers je meenemen in de wereld van preventie met gezag in Eindhoven, het opwerken van signalen binnen de gemeente en thuiswerkers in de prostitutie. Maar ook: hoe ga je om met behulpzame burgers die graag een rol willen spelen tijdens een ramp of crisis? Ervaringsverhalen worden gedeeld over het effect dat normoverschrijdend gedrag heeft op jou als individu, zakelijk maar ook in je privéleven. En je krijgt handvatten om dat gedrag te begrenzen.
Elkaar ontmoeten, kennismaken en informatie uitwisselen zijn dé ingrediënten voor samenwerkingen waarmee je verder komt. Het versterkt onderling vertrouwen, bevordert creativiteit en moedigt aan om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Netwerken bouwt bruggen die eerder nog niet bestonden. Op naar een nog effectievere en succesvollere samenwerking!
Voor wie?
Professionals binnen het publieke domein, waaronder projectleiders, beleidsmakers, programmamanagers, adviseurs en uitvoerders bij onder andere gemeenten, politie, provincies, COA, RIEC, PVO, jongerenwerk, woonconsulenten, wijkbeheerders en welzijnsorganisaties.
Björn van der Doelen
Voormalig profvoetballer Björn van der Doelen stopte nog voor hij 30 jaar was met voetballen om onder andere muziek te gaan maken. Inmiddels is hij theater- en clubtours verder, heeft hij in grote en kleine zalen gestaan en voelt hij zich comfortabel op het podium. Zo speelde hij ook in de muzikale voorstelling Eldorado over criminaliteit en ondermijning in het buitengebied.
Tijdens het congres loodst hij ons met zijn enthousiasme en verhalen door de dag als dagvoorzitter, en wie weet deelt hij nog eigen ervaringen!
Plenaire sprekers
Programma
Workshops
Ongeveer 1,5 jaar geleden begon in Eindhoven een integrale aanpak op jeugdige drugsdealers waarbij ook samengewerkt werd met het programma Preventie met Gezag. Het doel van deze aanpak is om te voorkomen dat jongeren in twee specifieke wijken afglijden of doorgroeien in de ondermijnende (drugs)criminaliteit.
Inmiddels zien we de vruchten van deze aanpak, met meerdere jongeren die succesvol uit de misdaad zijn gestapt door onder andere Intensieve Trajectbegeleiding (ITB). Hierbij is zicht op en verbinding met de doelgroep essentieel. Een goede samenwerking met partners is een randvoorwaarde. Benieuwd hoe Eindhoven dit heeft aangepakt? Tijdens deze workshop staat de praktijk centraal. Een aantal partijen laat zien hoe zij omgaan met de aanpak van drugscriminaliteit binnen hun samenwerkingsverband.
Zorgvuldige uitwisseling van (persoons)gegevens is randvoorwaardelijk voor de bestuurlijke (lees: binnengemeentelijke) aanpak van ondermijning. Gemeenten hebben een krachtige informatiepositie en verschillende bestuursrechtelijke instrumenten tot hun beschikking. Met een Gemeentelijk Signalen Overleg Ondermijning (GSO) wordt de basis voor de bestuurlijke aanpak gelegd. Dit komt de effectieve aanpak van ondermijnende criminaliteit en de samenwerking met diverse ketenpartners ten goede. Maar hoe start je een dergelijk overleg op? Wat zijn belangrijke randvoorwaarden? Hoe verrijk je een signaal met inachtneming van de privacywetgeving?
Een huishouden met problemen krijgt soms hulp van (meerdere) professionals, vaak vanuit het zorg- én veiligheidsdomein. Goede samenwerking is daarbij cruciaal. Wie heeft de regie als problemen groter worden en wanneer is opschalen (of juist afschalen) nodig? Wat doe je als de samenwerking stagneert of zich onveilige situaties voordoen? AVE geeft het antwoord. Goede afspraken over samenwerken in de keten van zorg en veiligheid is van essentieel belang. Je krijgt inzicht in hoe deze afspraken eruit kunnen zien en handvatten voor het delen en verwerken van gegevens in de samenwerking. Daarnaast is er ruimte om te reflecteren op je eigen praktijk. Kijk alvast naar het AVE-filmpje
Klassieke projecten duren vaak te lang en leveren niet altijd het gewenste resultaat op. Hoe zorg je ervoor dat doelstellingen en jaarplannen en de dagelijkse praktijk op elkaar aansluiten? Hoe voorkom je dat discussies blijven hangen in concepten of onmogelijkheden? Tijdens deze interactieve workshop geven we een inkijk in Lean en Agile manier van werken. We delen kennis en ervaringen. Ontdek hoe een concrete en kortcyclische aanpak meer energie, focus en resultaat oplevert.
Inwoners worden steeds belangrijker in crisisbeheersing. Zo zijn er bijvoorbeeld veel campagnes gericht op het verbeteren van de zelfredzaamheid. In deze workshop gaan we het hebben over inwoners die een rol willen spelen tijdens een grote ramp of crisis zoals hoogwater of natuurbranden.
Weet jij hoeveel sekswerkers er in jouw gemeente werkzaam zijn? Ook al heb je geen vergunde inrichtingen is de kans groot dat in jouw gemeente sekswerkers zich aanbieden. Hoe ga je als gemeente om met thuiswerkers? En wat zijn de gevolgen hiervan in de praktijk?
Sekswerk is een legaal beroep. Tegelijkertijd is de branche ook kwetsbaar voor uitbuitingssituaties. Bij de Maatschappelijke Opvang Den Bosch zien ze dag dagelijks wat er speelt in de branche en voor welke uitdagingen de sekswerkers staan. Je leert over het belang van prostitutiebeleid en de uitvoering daarvan.