Brandveilig leven

Samen met de collega’s binnen BvL zetten we verschillende projecten en campagnes op, geven we voorlichting en reageren we op vragen van bewoners in Zuidoost-Brabant.

Veiligheidsregio Brabant Zuidoost

De Veiligheidsregio Brabant Zuidoost is een van de drie veiligheidsregio’s die geheel binnen de provincie Noord-Brabant valt. In deze organisatie werken brandweer en GHOR samen om incidenten en rampen te voorkomen, te beperken en te bestrijden. Dit wordt gedaan door samen te werken met de 21 aangesloten gemeenten.


Volgens de Wet veiligheidsregio’s is het een verplichting voor iedere gemeente om aangesloten te zijn bij een Veiligheidsregio. De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant besteden taken voor brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, rampenbestrijding en crisisbeheersing uit aan Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Dit is vastgelegd in een zogenaamde Gemeenschappelijke Regeling die wordt vastgesteld door de colleges.


Naast deze gemeenten wordt er samengewerkt met bedrijven en netwerkpartners om Zuidoost-Brabant veilig te maken en te houden. Er worden risico’s in kaart gebracht en voorbereidingen getroffen om zo de effecten van deze risico’s te mitigeren. Daarnaast wordt er geoefend met elkaar, bij het regionaal opleidingscentrum (ROC) in Waalre, en op basis van evaluaties wordt er bepaald of er verdere afspraken of trainingen nodig zijn. Door deze samenwerking weten alle partijen elkaar goed te vinden bij een incident, ramp of crisis.

Opdracht

Briks ondersteunt het team Brandveilig Leven (BvL) binnen de afdeling Risicobeheersing van Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Samen met de collega’s binnen BvL zetten we verschillende projecten en campagnes op, geven we voorlichting en reageren we op vragen van bewoners in Zuidoost-Brabant. Het doel hiervan is om mensen bewuster te maken van de risico’s op brand en ze te helpen bij het brandveiliger maken van hun leefomgeving. Bewoners moeten weten wat ze zelf kunnen doen: voorkomen, alarmeren, vluchten en eventueel proberen te blussen.

Aanpak

Een brandveilig leven bereiken we door kleine en grote dingen: het gesprekje met onze buren, de voorlichting bij woningcorporaties en het aangaan van samenwerking met bedrijven en zorginstanties. Dit vraagt om andere competenties van de Brandweer. Netwerken en verbinden worden steeds belangrijker. We bedenken slimme projecten om mensen brandveiliger te laten leven. Ook zijn we in gesprek met verschillende Veiligheidsregio’s over het verbeteren van onze producten en het opzetten van gezamenlijke campagnes. We zoeken naar verankering in wet- en regelgeving maar daarbij zullen we ook meer risicogericht dan regelgericht gaan werken.

Resultaat

Het resultaat van de opdracht, het ondersteunen van het team Brandveilig Leven, is een brandveilige samenleving binnen Zuidoost-Brabant door middel van verschillende campagnes en voorlichtingen en het verlichten van de werkzaamheden van de collega’s binnen het team Brandveilig Leven.