Opstellen agressieprotocol

Norm overschrijdend gedrag komt vaak door frustratie. Of omdat iemand druk wil uitoefenen, bijvoorbeeld om een vergunning te krijgen. Wat de reden ook is: agressie tegen ambtenaren is onacceptabel.

Provincie Noord-Brabant

Norm overschrijdend gedrag komt vaak door frustratie. Of omdat iemand druk wil uitoefenen, bijvoorbeeld om een vergunning te krijgen. Wat de reden ook is: agressie tegen ambtenaren is onacceptabel. Medewerkers, bestuurders en politieke ambtsdragers van de provincie Noord-Brabant moeten hun werk kunnen doen zonder dat ze te maken krijgen met agressie, geweld of intimidatie. Een veilige werkomgeving is daarbij enorm belangrijk. Dat begint bij het stellen van een duidelijke norm en handelingskader.

Opdracht

Er is gevraagd om het bestaande agressieprotocol te actualiseren, met input en draagvlak vanuit het reeds geformeerde kernteam integriteit & weerbaarheid, werkgroep VPT en aanbevelingen ten aanzien van de implementatie en uitvoering hiervan te formuleren.

Aanpak

Er is een inventarisatie gemaakt van de huidige stukken en werkwijze. Vervolgens zijn diverse individuele gesprekken gevoerd met medewerkers, managers, griffier, adviseurs en kabinetschef. De opzet en voortgang is structureel besproken met het reeds geformeerde kernteam. Ook zijn ervaringen en protocollen bij andere provincies, gemeenten, A&O fonds en BZK opgehaald.

Resultaat

Er is een gedragen protocol voor de medewerkers en Gedeputeerde Staten opgesteld, inclusief aanbevelingen ten behoeve van de implementatie. Tevens is een advies opgeleverd om te komen tot een eenduidige en gedragen werkwijze voor Provinciale Staten.