Projectleider weerbaar buitengebied
De rol van de projectleider zag vooral op het creëren van integraal draagvlak, het structureel verbinden van de verschillende stakeholders, het zorgdragen dat de gewenste acties worden uitgevoerd en borgen dat de aanpak na afronding van het project wordt voortgezet.
Gemeente Bernheze
De gemeente Bernheze beschikt over een groot landelijk gebied. Hier zijn in 2 jaar tijd diverse drugslabs en hennepkwekerijen aangetroffen. Dit gaf onder andere aanleiding om samen met Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland een Actieplan ondermijning buitengebied op te stellen.
Opdracht
Om uitvoering aan dit plan te geven is een adviseur van Briks ingehuurd. Als eerste is een plan van aanpak opgesteld. Hierbij zijn 4 pijlers benoemd:
- Vergroten van bestuurlijke weerbaarheid
- Vergroten van maatschappelijke weerbaarheid
- Perspectief bieden aan agrarische ondernemers
- Versterken integrale en effectieve aanpak van ondermijning
De rol van de projectleider zag vooral op het creëren van integraal draagvlak, het structureel verbinden van de verschillende stakeholders, het zorgdragen dat de gewenste acties worden uitgevoerd en borgen dat de aanpak na afronding van het project wordt voortgezet.
Aanpak
In het plan van aanpak zijn randvoorwaarden benoemd. Tevens is een projectstructuur beschreven. Gelet op de integrale aanpak vond er maandelijks overleg plaats met meerdere leden van het college. Het plan van aanpak is vertaald naar een factsheet waarop alle acties zijn weergegeven die uitgevoerd dienen te worden. Deze factsheet is op een prominente plek opgehangen en voltooide acties werden door de betrokken teams tussentijds afgevinkt.
Binnen het project zijn veel fysieke acties uitgevoerd waaronder: trainen van medewerkers over signalen ondermijning, quickscan van het buitengebied op basis van beschikbare informatie, bijeenkomsten voor ketenpartners, ontwikkeling van een signaalboekje voor netwerkpartners, preventieve bezoeken (100 locaties met ZLTO, PVO, zorg), uitdragen van het model huurovereenkomst, bijeenkomst voor ondernemers en inwoners, repressieve controle (met NVWA, douane, omgevingsdienst, politie), diverse publicaties over meldpunten, enquête Leefbaarheid en veiligheid in het buitengebied, opstart project bondgenoten, boerenlunch en pop-up spreekuur.
Resultaat
De bewustwording van de inwoners en ondernemers ten aanzien van kwetsbaarheden en hun handelingsperspectief is vergroot. De samenwerking met ZLTO en netwerkpartners is versterkt. De succesvolle activiteiten worden structureel voortgezet. Intern zijn de teams beter met elkaar verbonden. Ook het bestuurlijke overleg over de voortgang in het buitengebied wordt voorgezet. Het project heeft geleid tot een verkenning om dergelijke aanpak voor de gehele gemeente op te zetten.
Antoine Walraven
Afgelopen jaar heeft Brenda het project Weerbaar buitengebied bij de gemeente Bernheze geleid. Door haar enthousiasme en kracht om te verbinden zijn er mooie activiteiten uitgevoerd om de weerbaarheid in het buitengebied te versterken. En zeker zo belangrijk: de energie is overgedragen aan de collega’s waardoor de ingezette koers wordt voortgezet. Bedankt voor de prettige samenwerking.